فعال شدن پسوریازیس در محل لیزر موهای زائد
فعال شدن پسوریازیس در محل لیزر موهای زائد

لیزر پالسی از نور است و به فولیکول مو نفوذ کرده و از رویش مجدد مو در ناحیه لیزر شده جلوگیری می کند. اثر بخشی لیزر بستگی به رنگ پوست دارد احتمال سوختن پوست غیر قابل اجتناب است. در افرادی که به بیماری پوستی پسوریازیس مبتلا هستند بنا به دلایلی احتمال عوارض لیزر موهای زائد در […]

لیزر پالسی از نور است و به فولیکول مو نفوذ کرده و از رویش مجدد مو در ناحیه لیزر شده جلوگیری می کند. اثر بخشی لیزر بستگی به رنگ پوست دارد احتمال سوختن پوست غیر قابل اجتناب است. در افرادی که به بیماری پوستی پسوریازیس مبتلا هستند بنا به دلایلی احتمال عوارض لیزر موهای زائد در آنها بیشتر و احتمال پیدایش ضایعات در محل لیزر موهای زائد وجود دارد. انجام لیزر برای بیماران پسوریازیس به طور کامل ممنوع نشده البته به شرط آنکه لیزر به وسیله متخصص مجرب و با انرژی مناسبی انتخاب شود که پوست آسیب نبیند.

لیزر چیست؟

لیزر نوری تك رنگ و تك طول موج است. در لیزر موهای زائد عمدتا نور لیزر در رنگدانه ملانینی كه در موها به وفور یافت می شود، جذب شده و سبب تخریب سلول های سازنده مو میشود و به همین دلیل است كه هر قدر مو ضخیمتر و مشكی تر باشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب كرده و راحتتر از بین می رود. در عین حال چون ملانین در خود پوست هم وجود دارد هرچه مقدار آن كمتر باشد، یعنی بیمار سفیدتر باشد، انرژی كمتری در پوست جذب شده و احتمال سوختگی ناشی از لیزر مو كمتر می شود.

روش لیزر کردن:

قبل از اینکه از بین بردن موهای زائد بدن با لیزر شروع شود، به شما محافظ های چشم مخصوص داده می شود تا از چشم ها در برابر لیزر محافظت شود. در این حالت ممکن است یک داروی بی حسی موضعی بر روی پوست فرد استفاده شود تا به این ترتیب ناراحتی احتمالی فرد در طول جلسات لیزر موهای زائد کاهش پیدا کند.
در زمان لیزر کردن موهای زائد، یک ابزار لیزری دستی به پوست شما فشار داده می شود. در این حالت با توجه به نوع لیزر استفاده شده، یک ابزار خنک کننده بر روی سر این وسیله وجود دارد یا ممکن است از یک ژل خنک کننده برای حفاظت از پوست شما استفاده شود.

زمانی که لیزر فعال شد، یک پرتو لیزر از پوست شما عبور کرده و به پیازهای مو می رسد که سر منشاء رشد مو هستند. در این زمان گرمای ناشی از پرتو لیزر به پیازهای مو آسیب وارد می کند و مانع از رشد مجدد آن می شود. رفع موهای زائد در یک ناحیه کوچک از بدن همچون بالای لب ها ممکن است فقط به چند دقیقه زمان نیاز داشته باشد. این موضوع در حالی است که لیزر کردن نواحی بزرگتر همچون کمر ممکن است به چند ساعت زمان نیاز داشته باشد.

طول درمان برای نواحی کوچک تقریباً ۵ دقیقه، برای نواحی با سایز متوسط همچون خط شکم، کمر و بازو در حدود ۱۵ دقیقه و برای نواحی بزرگتر همچون کل ناحیه تناسلی، سینه، و نصف پاها در حدود ۲۵ دقیقه است. در صورتی که فرد بخواهد لیزر موهای زائد ناحیه پا را بطور کامل انجام دهد، طول درمان در حدود یک ساعت خواهد بود.

لیزرهای طراحی شده برای رفع و از بین بردن موهای زائد طول موجی از نور را از خود ساطع می کند که این موج توسط رنگ دانه های مو (ملانین) جذب می شود. اگر پوست اطراف روشن تر از رنگ مو باشد، انرژی لیزر بر ساقه مو متمرکز می شود و بطور موثر بدون وارد کردن آسیب به مو یا پیاز آن باعث از بین رفتن ساقه مو و بر طرف شدن مشکل می شود.

تعداد جلسات درمانی:

با توجه به اینکه همه موها به صورت یکنواخت و مشابه در طول زمان رشد نمی کنند، یک جلسه درمانی نمی تواند تمام پیازهای مو را در ناحیه مورد نظر از بین ببرد. اگر پیازهای مو در زمان درمان در حالت گذار و استراحت باشند و پس از درمان، دوره رشد فعال خود را از سر بگیرند، ممکن متوجه رشد مو در ناحیه درمان شده شوید. به همین خاطر معمولاً لازم است از چند جلسه لیزر موهای زائد برای رفع کامل موهای زاید در هر نقطه از بدن استفاده شود.

عوارض لیزر موهای زائد:

پس از لیزر موهای زائد، ناحیه لیزر شده با قرمزی و تورم پوست مواجه شده و همچنین شخص برای یک یا دو روز در محل تحت درمان احساس سوزش می کند و پوست محل لیزر دچار خشکی شود. از بین عوارض جانبی شناخته شده می توان به موارد زیر اشاره کرد: تشدید برخی بیماری های پوستی نظیر پسوریازیس، درد، سوزش، سرخی یا اریتم گذرا یا پایدار، تورم، آسیب اپیدرمی به شکل سوختگی، تغییرات رنگدانه ای به شکل تیره شدن یا روشنتر شدن پوست ناحیه تحت درمان و به ندرت بروز اسکار یا اصطلاحاً “گوشت اضافه”.

موارد منع شده برای استفاده از این روش:

لیزر موهای زائد برای برخی افراد کاربرد چندانی ندارد و یا ممنوع است. در ادامه با این گروه از افراد آشنا خواهید شد:

۱- بیماران پوستی:

در پسوریازیس، لوپوس، آکنه، کلوئید، اگزما، ویتیلیگو، لیکن پلان و ۱۲ بیماری پوستی دیگر، اگر در اثر لیزر، پوست دچار سوختگی یا زخم شود، احتمال فعال شدن بیماری در این ناحیه وجود دارد.

۲- افراد باردار و شیرده:

از نظر اخلاقی انجام این کار درست نیست. اگرچه هیچ سند علمی نشان نداده است لیزر روی سلامت جنین اثر سوء می گذارد و می توان پوست شکم یا ناحیه تناسلی را در این دوران لیزر کرد، اما اضطراب و درد و نگرانی ناشی از لیزر می تواند اثر سوء بر جنین بگذارد و به لحاظ اخلاقی بهتر است لیزر در این دوران انجام نشود.

۳- تپخال فعال:

وجود تبخال روی لب و لیزر موهای زائد زیر بغل مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال متخصصان معمولا قبل از لیزر در مورد تبخال از مریض می پرسند و اگر فرد تبخال فعال داشته باشد، برای او قبل و بعد از لیزر داروهای ضد ویروسی تجویز می کنند. وجود تبخال در محلی که قرار است لیزر شود می تواند باعث انتشار ویروس شود.

۴- موارد زخم عفونی:

در صورت وجود یک زخم عفونی روی محل لیزر، انجام این کار توصیه نمی شود، زیرا ممکن است عفونت را به سایر مناطق بدن منتقل کند.

۵- موهای کرکی و روشن:

لیزر، موهای کرکی را از بین نمی برد و موهای سفید خاکستری و قرمز نیز پاسخ مناسبی به لیزر نمی دهند. پوست تیره هم انرژی لیزر را می گیرد و اجازه نمی دهد انرژی کافی به ریشه مو برسد. به عبارتی بهترین کاندید برای لیزر موهای زائد کسی است که پوست روشن و موهای ضخیم و تیره دارد.