بهبود التهابات پوستی پسوریازیس با مصرف امگا ۳
بهبود التهابات پوستی پسوریازیس با مصرف امگا ۳

امگا ۳ یکی از موادی است که وجود آن در بدن ضروری است. روغن‌ های امگا ۳ به علت اینکه علائم التهاب را فروکش می‌ کنند، در بهبود بیماری پوستی پسوریازیس اثرات موثری را نشان داده‌اند. توصیه می‌ شود بیماران پسوریازیس حداقل در طی هفته ۳ مرتبه از ماهی استفاده کنید. مصرف ماهی‌ هایی چون […]

امگا ۳ یکی از موادی است که وجود آن در بدن ضروری است. روغن‌ های امگا ۳ به علت اینکه علائم التهاب را فروکش می‌ کنند، در بهبود بیماری پوستی پسوریازیس اثرات موثری را نشان داده‌اند. توصیه می‌ شود بیماران پسوریازیس حداقل در طی هفته ۳ مرتبه از ماهی استفاده کنید. مصرف ماهی‌ هایی چون سالمون، ساردین و ماکرو که میزان امگا ۳ بالاتری دارند، مناسب تر می‌ باشد.

امگا ۳:

امگا ۳ یکی از اسیدهای چرب ضروری است که در ساختمان برخی چربی ها وجود دارد و ویژگی های خاصی دارد. امگا ۳ از این جهت ضروری که بدن قادر به تولید و ساخت آن نیست، یعنی اینکه لازم است ما از طریق مصرف مواد غذایی مناسب امگا ۳ های بدنمان را تامین کنیم. باید بدانید که وجود این اسیدهای چرب ضروری برای عملکرد و رشد خوب مغز، سلامت قلب و عروق و شادابی و طراوت پوست لازم اند. توجه داشته باشید کمبود امگا ۳ می تواند باعث بروز بیماری های التهابی، افسردگی و برخی از سرطان ها یا بیماری آلزایمر شود.

ارتباط امگا ۳ با پسوریازیس:

تحقیقات نشان داده اند امگا ۳ تاثیر مثبتی در روند درمان پسوریازیس، استرس، تنش های عصبی و افسردگی دارد. اسیدهای چرب امگا ۳ التهاب را کاهش می دهند و به پیشگیری از بیماری های التهابی مانند پسوریازیس کمک می کنند و خاصیت ضد التهابی پوست را بهبود می‌ بخشند. مصرف ماهی برای بعضی از انواع خشکی پوست، به خصوص پسوریازیس و التهابات ناشی از آن بسیار مفید است.

مصرف مداوم امگا ۳ باعث بهبود خلق و خو، رفتار و شخصیت اشخاص می‌شود. نتایج تحقیقات نشان می‌ دهد افرادی که میزان اسیدهای چرب امگا ۳ در خون آن‌ ها کم است، نسبت به دیگران رفتار متغیرتر و دیدگاه منفی‌ تری دارند و دارای علائم خفیف افسردگی هستند، در عین حال افرادی که اسیدهای امگا ۳ بیشتری در خون خود دارند، با محیط اطراف و تنش های احتمالی آن سازگارترند.

مصرف مدام امگا ۳ در درمان و كاهش دردهای مفاصل، آرتریت روماتوئید و آرتروز بسیار موثر بوده و با كنترل و تعدیل اختلالات خود ایمنی از جمله پسوریازیس نقش فراوانی در سلامت بدن ایفا می کند.

منابع امگا ۳:

به طور کلی رژیمی که کم چرب باشد و چربی اشباع کمتری داشته باشد در درمان بیماری پسوریازیس اثرات بهتری را نشان می‌ دهد. چربی متصل به گوشت‌ ها باید گرفته شود؛ و برای طبخ غذاها بهتر است از روغن‌های گیاهی مانند روغن سویا، آفتابگردان و روغن کنجد استفاده شود؛ زیرا دانه این گیاهان دارای مواد موثر مفیدی در درمان این بیماری پوستی می‌ باشد. در ادامه به معرفی برخی منابع غذایی غنی از امگا ۳ اشاره می کنیم:

  • ماهی و جگر ماهی مورو (ماهی روغن یا ماهی قود) سرشار از امگا ۳
  • روغن کلزا
  • روغن کتان
  • آجیل و خصوصاً گردو، سرشار از امگا ۳
  • تخم مرغ های غنی شده با امگا ۳

نکته مهم: بیماران پوستی پسوریازیس از آن دسته از مواد غذایی حاوی اسید های چرب امگا ۳ که رابطه مستقیمی با تشدید بیماری پوستی پسوریازیس ندارند استفاده کنند.

میزان مورد نیاز:

افرادی که مشکل خاصی ندارند بهتر است یکی دو بار در هفته از ماهی‌ های چرب استفاده کنند تا نیازشان تامین شود. کسانی هم که در معرض بیماری‌ های مزمن قرار دارند، باید دو سه بار در هفته و هر بار ۶۰ تا ۹۰ گرم ماهی مصرف کنند. همچنین خانم‌ها نیز در دوران بارداری و شیردهی باید از طریق منابع غذایی مانند ماهی‌های چرب، این ماده ضروری را دریافت کنند.

حداکثر مقدار اسید چرب امگا‌ ۳‌ که در طول روز دریافت می‌شود نباید بیش از ۳ گرم باشد؛ گرچه که در موارد معمول توصیه می‌ شود این مقدار به یک گرم در روز کاهش یابد. در شرایطی خاص شاید نیاز افزایش پیدا ‌کند و مقداری که در بدن تولید می‌ شود، کافی نباشد. بنابراین در این حالت لازم است به کمک مکمل‌ اسیدهای چرب امگا‌ ۳ نیاز بدن را تامین کنیم.

خطر کمبود امگا ۳:

افراد زیر بیشتر از بقیه افراد جامعه در خطر کمبود امگا ۳ می‌ باشند:

  • افراد مبتلا به بیماری های مزمن پوستی نظیر پسوریازیس و اگزما
  • افراد مبتلا به افسردگی و اختلالات دو قطبی و استرس های غیر معمول
  • افراد مبتلا به انواع سرطان ها
  • مادران باردار و شیرده
  • افراد مبتلا به فشار خون بالا

موارد احتیاط:

با همه خواص مفیدی که مصرف امگا ۳ دارد، اما برای برخی هم مضر است:

  • افرادی که دچار اختلالات خونی هستند.
  • کسانی که پوستشان به راحتی دچار کوفتگی و کبودی می‌ شود.
  • مصرف بیش از ۳ گرم امگا ۳ در روز خطر سكته هموراژیك (پاره شدن عروق مغز) را افزایش می دهد.
  • افرادی که به غذاهای دریایی حساسیت دارند.
  • افرادی که فشار خون خیلی بالا و کنترل نشده دارند، نباید امگا ۳ مصرف کنند.
  • مصرف دوز بالای امگا ۳ سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کند بنابراین کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است نباید از آن استفاده کنند.

تداخل های احتمالی:

از آنجایی که روغن ماهی باعث رقیق شدن خون می گردد،توصیه می شود افرادی که داروی ضد لخته خون همچون کومادین یا آسپیرین مصرف می کنند و یا افرادی که دچار اختلالات خونی و خونریزی هستند،فقط تحت نظر پزشک امگا ۳ را دریافت نمایند.

در استفاده از مکمل هایی از امگا ۳ که به جای استفاده از روغن ماهی، از روغن کبد ماهی استفاده می کنند باید احتیاط کنید زیرا این نوع حاوی مقادیر بالایی ویتامین A و D هستند که میتوانند مسمومیت زا باشند.

در افراد دیابتی، دریافت امگا ۳ تا حدودی باعث افزایش قند خون می شود و لذا فقط تحت نظر پزشک خود باید اقدام به مصرف این مکمل نمایند.

امگا ۳ به نور، حرارت و اكسیژن بسیار حساس می باشد. وقتی امگا ۳ در معرض این ۳ عامل قرار میگیرد اكسید شده و یا به اصطلاح فاسد می شود. اكسیداسیون امگا ۳ طعم آن را تغییر داده و ارزش غذایی آن را نیز از بین میبرد. همچنین اكسیداسیون امگا ۳ ایجاد رادیكالهای آزاد را می كند كه منجر به سرطان میگردد. بنابراین روغن های حاوی امگا ۳ را در ظروف كاملا در بسته، بدور از نور و در یخچال نگه داری كنید. هیچگاه روغن های غیر اشباع چند گانه را برای سرخ كردن مواد غذایی مورد استفاده قرار ندهید. ویتامین E از اكسید شدن امگا ۳ جلوگیری بعمل می آورد.