مواد آرایشی ممنوعه برای بیماران مبتلا به پسوریازیس
مواد آرایشی ممنوعه برای بیماران مبتلا به پسوریازیس

یکی از مشکل های خانم هایی که مبتلا به پسوریازیس هستند، تهیه لوازم آرایش و محصول های آرایشی است، چون بیشتر دچار تحریک پوستی می شوند و در نتیجه بعضی ها استفاده از محصول های آرایشی و حتی محصول های مراقبت از پوست را برای همیشه کنار می گذارند. با وجود اینکه مبتلایان به این […]

یکی از مشکل های خانم هایی که مبتلا به پسوریازیس هستند، تهیه لوازم آرایش و محصول های آرایشی است، چون بیشتر دچار تحریک پوستی می شوند و در نتیجه بعضی ها استفاده از محصول های آرایشی و حتی محصول های مراقبت از پوست را برای همیشه کنار می گذارند. با وجود اینکه مبتلایان به این بیماری پوستی گله مندند که همواره دچار ضایعه و تحریک پوستی می شوند، اما متخصصان پوست اعتقاد دارند تنها برخی از مواد تشکیل دهنده محصول های آرایشی و مراقبت از پوست، واکنش های پوستی پسوریازیس را تحریک می کنند و می گویند اگر این مواد را بشناسیم و محصول هایی را تهیه کنیم که فاقد این مواد باشند، می توانیم بدون نگرانی از واکنش های پوستی پسوریازیس آرایش کنیم بدون اینکه به سلامت پوستمان آسیبی برسانیم.

آرایش کردن:

این روزها آرایش كردن بیش از گذشته میان زنان و دختران جوان رایج شده است. اگر در كشورهای غربی پیرزن های ۷۰ سال به بالا، خود را با انواع ترفندها می خواهند زیبا و جوان نشان دهند، در كشور ما بسیاری از دختران نوجوان ۱۴ سال به بالا، هر روز وقت زیادی از خود را روبروی آینه می گذرانند تا خوشگل شوند، غافل از این كه پزشكان متخصص پوست نسبت به عوارض آرایش های غلط هشدار می دهند.

كرم پودرها، لاك ناخن، رژ لب، ریمل چشم و سایه ها در رنگ های متنوع از جمله مواد آرایشی هستند كه مورد استفاده قرار می گیرند. متاسفانه اغلب خانم ها بدون توجه به ویژگی های پوست خود از این مواد استفاده می كنند. مثلا كسی كه پوست خشك دارد، به هیچ وجه نباید از كرم پودرهای خشك استفاده كند، در حالی كه دارندگان پوست های چرب می توانند از این پودرها استفاده كنند. یا افرادی که داری شرایط خاص پوستی نظیر پسوریازیس یا اگزما هستند، باید دقت بیشتری نسبت ترکیبات شیمیایی محصولات آرایش بهداشتی خرج دهند.

مواد آرایشی و پسوریازیس:

پسوریازیس یک مشکل پوستی که نه فقط زیبایی بلکه روند زندگی مبتلایان به آن را تحت تاثیر قرار می دهد. افرادی که پسوریازیس دارند در مواجهه با مواد محرکه پوست دچار خشکی، پوسته پوسته شدگی، تورم، قرمزی و خارش و حتی سوزش می شوند. پسوریازیس ممکن است در هر ناحیه از پوست ایجاد شود و ناراحت کننده باشد اما کنارآمدن با پسوریازیسی صورت، مراقبت ها و وسواس بیشتری لازم دارد زیرا پوست صورت، بسیار نازک و حساس است و به راحتی تحریک می شود و از آنجا که چهره ای که دچار پسوریازیس شده در معرض دید و از نظر زیبایی مهم است، توجه به عوامل محرک پسوریازیس به خصوص در مورد محصول های آرایشی و مراقبتی پوست صورت، اهمیتی ویژه دارد. متخصصان پوست مراکز تحقیقاتی مشهور دنیا هم اعتقاد دارند باید در خرید محصول های آرایشی بهداشتی، دقت کنید تا حاوی مواد محرک نباشند. در ادامه مطلب با «مثبت ها» و «منفی ها» آشنا خواهید شد. مثبت ها اشاره به ترکیباتی دارند که حضورشان در مواد آرایشی بهداشتی برای رفع پسوریازیس سودمند است اما منفی ها به ترکیباتی اشاره می کنند که حضورشان در مواد آرایشی بهداشتی باعث شعله ور شدن پسوریازیس می شود.

۱) مثبت ها:

  • گلیسیرین و لانولین: ممکن است در خانه چند لوسیون مختلف داشته باشید اما هیچ کدامشان این مواد را نداشته باشند. مواد نامبرده پوست حساس شما را مرطوب و شاداب نگاه می دارند پس همیشه محصول های آرایشی و مراقبت از پوستی را بخرید که درصدر فهرست مواد تشکیل دهنده شان این مواد را می بینید.
  • هیالورونیک اسید: پسوریازیس درمان ندارد اما می توان خشکی و پوسته پوسته شدگی ناشی از آن را کاهش داد. به همین دلیل باید محصول هایی را استفاده کنید که حاوی هیالورونیک اسید هستند. این ماده که باعث حفظ رطوبت پوست می شود به طور طبیعی در بدن وجود دارد اما چون التهاب پوستی شما باعث خشکی پوستتان شده، باید برای افزایش رطوبت بخشیدن به پوستتان از محصول های حاوی این ماده استفاده کنید.
  • نیاسین: پسوریازیس، پوست را قرمز می کند و پوشاندن این قرمزی با مواد آرایشی اصلا کار آسانی نیست. برای اینکه پوشانندگی مواد آرایشی بر قسمت های ملتهب و قرمز پوست را بیشتر کنید باید ابتدا سرم های حاوی نیاسین را به پوست بزنید سپس هر ماده آرایشی دیگری را استعمال کنید. نیاسین نام دیگر ویتامینB۳ است که می تواند مرزهای پوستی را تقویت کند و تحریک و در نتیجه قرمزی را کاهش دهد.

۲) منفی ها:

  • گلیکولیک اسید، سالسیلیک اسید و رتینول: با ورود مواد محرک از منطقه های حساس پوست پسوریازیس ایجاد می شود. این مناطق نمی توانند جلوی تبخیر آب از پوست را بگیرند در نتیجه پوست افراد حساس خیلی زود خشک می شود. پس اگر پسوریازیس دارید، برای جلوگیری از خشکی بیشتر پوست باید موادی که باعث تبخیر آب از پوست می شوند و خشکی پوست را تشدید می کنند از پوستتان دور نگاه دارید. ۳ ماده گلیکولیک اسید، سالسیلیک اسید و رتینول تبخیر آب از پوست را شدت می دهند پس محصول های حاوی این ۳ ماده را نخرید.
  • نگهدارنده ها: نگهدارنده هایی مثل متیل پارابن یا بوتیل پارابن مواد آرایشی و محصول های مراقبت پوست را از فساد شیمیایی و میکروبی حفظ می کنند با این حال مواد نامبرده برای مبتلایان به پسوریازیس محرک هستند و باعث التهاب پوست می شوند. پس اگر پوستتان حساس است یا مبتلا به پسوریازیس هستید، محصول هایی را تهیه کنید که نگهدارنده طبیعی از قبیل روغن چریش یا عصاره دانه گریپ فروت دارند. این نگهدارنده پوست را کمتر تحریک می کنند.
  • عطر: استفاده از محصول هایی که رایحه مطبوعی دارند برای هر فردی لذت بخش است اما مواد معطر موجود در این محصول ها می توانند واکنش های پوستی پسوریازیس را شعله ور کنند پس اگر می خواهید با هر بار مصرف محصول های آرایشی و مراقبتی پوست دچار التهاب نشوید محصول های مخصوص پوست های حساس را بخرید. معمولا روی بسته این محصول ها این عبارت ها به چشم می خورد؛ بدون عطر، fragrance free یا unscented.
  • رنگ های مصنوعی: رنگ‌های مصنوعی اغلب برای افزودن رنگ جذاب و دلفریب به لوازم آرایشی، مورد استفاده قرار می‌ گیرند و می‌ توانند باعث واکنش پوستی در بعضی افراد شوند. توجه کنید که رنگ و شماره محصول آرایشی بعد از برچسب «FD&C» نوشته شده باشد. متداول‌ ترین رنگ‌هایی که ایجاد مشکل می‌کنند، عبارتند از زرد ۵ و قرمز ۴۰٫ با اینکه این رنگ‌های مصنوعی توسط FDA تایید شده‌اند، بعضی از مطالعات نشان می‌دهند که این رنگ‌ ها باعث کهیر و تحریک بیشتر پسوریازیس و در برخی موارد حتی آسم می‌ شوند!
  • سولفات ها: مطالعات نشان داده اند که سولفات‌ ها می‌ توانند نفوذپذیری پوست را دچار مشکل کنند و باعث از دست رفتن رطوبت پوست شوند، که می‌تواند لایه‌ حفاظتی پوستمان را نازک کند. محصولاتی که دارای برچسب «بدون سولفات» هستند، بهترین انتخاب می‌ باشند.

تست محصولات آرایشی:

برای تشخیص اینکه محصول مورد نظر در تشدید بیماری شما نقش دارد یا نه می توانید تست های مختلفی انجام دهید، از جمله:

  • تست وصله:
    استعمال محصولات گوناگون (عطرها، مواد خوش بو، ضد عفونی کننده ها و…) که بیمار برخی از آنها را استفاده کرده است.
  • تست باز:
    محصولات خشن تر (ریمل، خمیر دندان، کف موبر و…) که به تنهایی یا به همراه یک رقیق کننده بر روی بازو مالیده می‌شوند.
  • تست استعمال مکرر:
    محصول مشکوک به ایجاد حساسیت صبح و شب طی ۲ تا ۳ روز از هفته مورد استفاده قرار می‌گیرند، همیشه یک مکان خاص، یعنی آرنج یا مچ دست باید مورد تست قرار گیرد.

بعضی از عوارض محصولات آرایشی:

عوارض ناشی از حساسیت لوازم آرایشی به ویژه از نوع تقلبی آن بر پوست شامل: ضایعات به صورت قرمزی، پوسته پوسته شدن، خشکی و خارش به همراه التهاب و سوزش.

همچنین انواع ریمل، سایه چشم، رژگونه، رژلب و فوندوشن های تقلبی می تواند در ایجاد حساسیت مؤثر باشد. از طرفی هر چقدر هم که مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی دارای غلظت باشد اثرات مخرب تری را بر جای می گذارد. آرایش نباید به مدت طولانی در صورت باقی بماند و لازم است پس از ۱ تا ۲ ساعت پاک شود تا فرصت برای بازسازی، تنفس و بازشدن روزنه های پوست فراهم شود و برای پاک کردن مواد آرایشی از صورت بهتر است از شیر پاک کن ها یا محصولات پاک کننده آرایش که از کیفیت آن اطمینان وجود دارد، استفاده کرد.

بسیاری از رژ لب ها دارای سرب بیش از حد مجاز و آرسنیک است که خطر مسمومیت خونی ایجاد کرده و تاثیرات سویی روی کبد، کلیه و مسیر گوارش باقی می گذارد و به طور حتم عوارض پوستی ایجاد می کند.

چند توصیه:

  • اگر بخواهید پوست خود را به انواع مواد آرایشی عادت دهید، باید هر روز ۲ ساعت جلوی آینه بایستید و دست كم ۵۰ لایه متفاوت را روی پوست خود قرار دهید. پس از انجام این کار منصرف شوید.
  • از مواد آرایشی مختلف استفاده نكنید و سعی كنید برای استفاده از انواع كرم ها، با پزشك متخصص مشورت كنید.
  • تحت تاثیر تبلیغات مواد آرایشی قرار نگیرید. بسیاری از این تبلیغات دروغین هستند و ممكن است روی پوست شما تاثیر مخرب بگذارند.
  • لوازم آرایش خود را تمیز نگه دارید و پس از هر بار مصرف، برس آن ها را بشویید.
  • از لوازم آرایشی دیگران به هیچ وجه استفاده نكنید.
  • از دستفروش ها كه مواد آرایشی و عطرهای تقلبی و تاریخ گذشته می فروشند، خرید نكنید.
  • دختران جوان از مصرف مواد آرایشی بپرهیزند. این مواد به پیر شدن زودرس پوست آنها كمك می كند.
  • هرچند افراد با هم تفاوت دارند، اما بنظر می‌ رسد عناصر و مواد تشکیل دهنده خاصی وجود دارند که بیشتر باعث عود کردن پسوریازیس و اگزما می‌ شوند.