بیماران مبتلا به پسوریازیس حتی اگر در عوامل خطرساز رایج دیابت مانند چاقی قرار نداشته باشند، مستعد ابتلا به دیابت هستند. این خطر در افرادی که به شدیدترین نوع پسوریازیس مبتلا هستند از همه بیشتر است و این بیماران باید از نظر ابتلا به دیابت بررسی شوند. همچنین افرادی که هم به دیابت و هم […]

بیماران مبتلا به پسوریازیس حتی اگر در عوامل خطرساز رایج دیابت مانند چاقی قرار نداشته باشند، مستعد ابتلا به دیابت هستند. این خطر در افرادی که به شدیدترین نوع پسوریازیس مبتلا هستند از همه بیشتر است و این بیماران باید از نظر ابتلا به دیابت بررسی شوند. همچنین افرادی که هم به دیابت و هم به پسوریازیس مبتلا هستند، بیشتر نیازمند درمان دارویی دیابت هستند تا افرادی که فقط دیابت دارند. از این جهت لازم است پزشکان از این موضوع آگاه باشند و برای کنترل کامل بیماری سطح گلوکز خون بیماران پسوریازیس را به طور دوره‌ای زیر نظر داشته باشند و مطمئن شوند که بیماران داروهای لازم را زودهنگام با بروز احتمالی بیماری دریافت می‌ کنند.

Diabetes psoriasis

دیابت:

دیابت یا بیماری قند، یک اختلال متابولیک (سوخت و سازی) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید انسولین در بدن از بین می‌ رود و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمی‌ تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط مکانیزم‌های مختلفی است. دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می‌ شود و در نوع دو مقاوت پیشرونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول‌های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌ تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.

دیابت و پسوریازیس:

محققان دانشکده پزشکی پرلمان در دانشگاه پنسیلوانیا دریافتند که ۱۱۵۵۰۰ نفر در سال به علت زمینه بیماری پسوریازیس، دیابت می‌ گیرند. نتایج این گزارش از مقایسه ۱۰۸۱۳۲ بیمار دیابتی مبتلا به پسوریازیس و ۴۳۰۷۱۸ نفر بیمار دیابتی که پسوریازیس نداشتند حاکی از آن بود که، بیمارانی که پسوریازیس خفیف داشتند احتمال ابتلا به دیابت در آنها ۱۱ درصد و مبتلایان به پسوریازیس شدید در معرض خطر ۴۶ درصدی بیماری دیابت در مقایسه با گروه شاهد قرار گرفتند.

محققان بر این فرض هستند: از آنجا که پسوریازیس و دیابت هر دو نسبتاً به وسیله التهاب در بدن ایجاد می شوند این تحقیقات می تواند رابطه بین آنها را توضیح دهد. دلایل این خطر می تواند ژنتیکی باشد و پسوریازیس می تواند باعث مقاومت افزون بدن در برابر انسولین شود. در هر صورت چاقی عامل خطرساز ابتلا به پسوریازیس و همچنین دیابت است. افراد مبتلا به پسوریازیس باید وزن مناسبی داشته باشند تا از ایجاد دیابت در خود جلوگیری کنند.

شواهد نشان می دهد که سلولهای چربی در بیماران پسوریازیس عملکرد طبیعی ندارند. این سلولها با ترشح مواد التهاب زا که سیتوکین نام دارند موجب ایجاد مقاومت به انسولین در کبد و ماهیچه می شود و به این ترتیب سلول های تولید کننده ی انسولین در پانکراس تخریب می شوند. در تحقیقات بعدی باید فاکتورهای احتمالی محدود کننده را کاهش داد یکی از این فاکتور استفاده از داروهایی است که برای درمان پسوریازیس بکار می روند که می تواند بروی خطر ابتلا به دیابت تأثیر گذارد.

حجم بزرگ افراد شرکت کننده در این مطالعات و ارتباط دائم پسوریازیس و دیابت سبب می شود که یافته های این تحقیق بسیار معتبر تلقی شده و بنظر می رسد بین این دو بیماری یک ارتباط فیزیولوژیک وجود داشته باشد.

علائم و نشانه‌ های دیابت:

در مراحل ابتدایی ممکن است دیابت بدون علامت بوده و بسیاری از بیماران به طور اتفاقی در یک آزمایش یا در حین غربالگری شناسایی شده و با بالاتر رفتن قند خون، علائم دیابت آشکارتر می‌ شوند. پر ادراری، پر نوشی، پرخوری، کاهش وزن با وجود اشتهای زیاد، خستگی و تاری دید از علایم اولیه شایع دیابت است. بسیاری از بیماران در هنگام تشخیص بیماری چندین سال دیابت داشته‌اند و حتی دچار عوارض دیابت شده‌اند. در کودکان دچار دیابت نوع یک علایم معمولاً ناگهانی بارز می‌ شوند، این افراد معمولاً قبلاً سالم بوده و چاق نبوده‌اند اما در بزرگسالان این علایم معمولاً تدریجی‌تر بارز می شوند.

عوامل ریسک ابتلا به دیابت:

  • بیماری پوستی پسوریازیس
  • وجود فاکتورهای خطر بیماری‌های قلبی عروقی
  • سابقه به دنیا آوردن نوزاد ماکروزوم (وزن بالاتر از حد طبیعی)
  • فامیل درجه اول مبتلا به دیابت
  • سن بالای ۴۰ سال
  • مصرف داروهای مربوط به دیابت مانند کورتیکواستروئیدها، آنتی‌ سایکوتیکهای آتیپیک و …

پیشگیری از دیابت در بیماران پسوریازیس:

تغییر سبک زندگی می‌ تواند یک قدم بزرگ به سمت پیشگیری از دیابت باشد و هیچوقت برای شروع دیر نیست. برای پیشگیری احتمالی این نکات را در نظر داشته باشید که:

  1. فعالیت بدنی‌ بیشتری داشته باشید.
  2. فیبر فراوان بخورید.
  3. تا می‌ توانید غلات کامل مصرف کنید.
  4. اضافه‌ وزنتان را کم کنید.
  5. از رژیم‌ های غذایی جدید پرهیز کرده و انتخاب‌ های سالمتری داشته باشید.

اطلاعات بیشتر:

سازمان بهداشت جهانی دیابت را شایعترین بیماری غدد در جهان می‌ داند که سالانه عامل ۴ میلیون مرگ در جهان است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی و فدراسیون جهانی دیابت، در حالی که تعداد بیماران دیابتی در سال ۲۰۰۰ میلادی کمتر از ۲۰۰ میلیون نفر بوده است؛ این رقم در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۳۸۲ میلیون نفر رسیده و پیش بینی می‌ شود تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۳۰۰ میلیون بیمار دیابتی در دنیا وجود داشته باشد و تا سال ۲۰۳۵ این تعداد به رقم ۵۹۲ میلیون نفر برسد.

از هر ۲۰ ایرانی یک نفر به دیابت مبتلاست و نیمی از این تعداد نمی‌ دانند که دیابت دارند. هر ۱۰ ثانیه یک نفر در جهان به دلیل عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، جان خود را از دست می‌ دهد. هر ۳۰ ثانیه یک نفر در جهان به علت عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، پای خود را از دست می‌ دهد.

شیوع دیابت در منطقه خاورمیانه ازجمله ایران حدود ۹۷ درصد و این روند روز به روز درحال افزایش است. طبق برآورد فدراسیون بین‌المللی دیابت، ۴۸ درصد ساکنان منطقه خاورمیانه ازجمله ایران، دیابت بدون تشخیص دارند و به عبارتی از هر ۲ نفر یک نفر از بیماری خود بی خبر است.

بنیاد بین المللی دیابت آماری ارائه کرده است که بر اساس آن این بیماری خاموش در هر شش ثانیه یک قربانی می گیرد و تعداد مرگ های ناشی از آن بیش از مجموع ایدز، سل و مالاریا است. تغییر الگوی زندگی این بیماران و خود مراقبتی می‌ تواند به طول عمر بالای این بیماران کمک کند و این بیماران می‌ توانند با کنترل قند و استفاده از دارو عمری کاملاً طبیعی داشته باشند.