نقش محوری اختلال خواب در تشدید بیماری پسوریازیس
نقش محوری اختلال خواب در تشدید بیماری پسوریازیس

خواب فرايندي طبيعي است که بطور منظم در هر بیست و چهار ساعت اتفاق مي افتد و در آن حالت انسان، ناهشيار و نسبت به اتفاقات اطراف خود نا آگاه است .افراد مبتلا به پسوریازیس شدیدتر، مشکل بی خوابی بیشتری نسبت به سایر افراد هم نوع خود را دارند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد […]

خواب فرايندي طبيعي است که بطور منظم در هر بیست و چهار ساعت اتفاق مي افتد و در آن حالت انسان، ناهشيار و نسبت به اتفاقات اطراف خود نا آگاه است .افراد مبتلا به پسوریازیس شدیدتر، مشکل بی خوابی بیشتری نسبت به سایر افراد هم نوع خود را دارند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد افرادی که پسوریازیس دارند باید با بیخوابی و خستگی مقابله کنند و این افراد در طول روز احساس خواب آلودگی بیشتری دارند. بیماران پسوریازیس در طول شب از خارش و التهاب پوستی رنج می برند و به این دلیل خواب کافی ندارند. اگر شما نیز جزو کسانی هستند که خارش پوست نمی گذارد شب بخوابید حتما باید از کرم های مخصوصی که پزشک تجویز می کند استفاده کنید تا به سرعت خارش پوست کم شود و پوست رطوبت بیشتری جذب کند البته مصرف بی رویه کرم های موضعی می تواند نتیجه عکس داشته باشد.

اختلال خواب:

اغلب نيازي نيست زياد به خوابيدن فكر كنيم، چون بخشي از زندگي عادي ماست كه همه از آن برخورداريم . اما وقتي بد خواب مي شويم تازه اهميت اين مسئله را در مي يابيم. در واقع، بيشتر ما در طول زندگي خود چند باري در خوابيدن دچار مشكل مي شويم. اين مشكل بی خوابی (Insomnia) اغلب موقتي است و بيشتر هنگام ناراحتي و يا هيجان روي مي دهد و پس از چند روز كه اوضاع به حال عادي بازگشت خود به خود حل مي شود.به هر حال ما براي استراحت و سلامت فكري و جسمي به خواب احتياج داريم و اگر مشكل بد خوابي ادامه يابد به تدريج متوجه عوارض آن خواهيم شد.

برخی از افرد به راحتی نمی توانند بخوابند و دیر به خواب می روند و برخی از افراد نیز به طور مکرر در حین شب از خواب بیدار می شوند در مقابل برخی از افراد به راحتی به خواب می روند اما صبح زودتر از موعد از خواب بیدار می شوند و نمی توانند بخوابند که هریک مشکلاتی را برای فرد ایجاد می کند که به نوعی می توان آن را در زمره اختلالات خواب مطرح کرد.

اهمیت خواب:

احتمالا در این که بی ‌خوابی و بد خوابی، آرامش اعصاب و روان تان را به هم می ‌ریزد تردیدی ندارید. این را هم لابد قبول دارید و تجربه کرده‌ اید که فردای شب بی‌ خوابی‌، روز کاری ‌تان روز خوبی نخواهد بود و نخواهید توانست با تمرکز کافی به کار و زندگی ‌تان برسید، اما شاید اصلا فکرش را نکرده باشید که بین خواب و بیماری شما ارتباطی وجود داشته باشد؛ این در حالی است که تحقیقات مختلف ثابت کرده بی ‌خوابی و بدخوابی می‌ تواند بیماری پوستی پسوریازیس را تشدید کند.

اگر شما ۶ تا ۸ ساعت در روز خواب کافی نداشته باشید، آثار خستگی روی پوست ‌تان دیده شده و التهاب ضایعات پوستی تان هم بیشتر می شود. خواب کافی سبب تنظیم متابولیسم بدن شده و موجب دفع مواد زاید و سمی از عضلات، کبد و پوست می‌ شود. هنگام خواب، دستگاه گوارش شما استراحت می ‌کند و حتی سیستم عصبی ‌تان تغییراتی می‌ کند که لازمه بازسازی و بازتوانی آن است. گویا خواب شبانه کافی، پادزهر استرس است و روز بعد که از خواب بیدار می‌ شوید، شادابی پوست و رفع خستگی عضلات‌ را برای تان به ارمغان می ‌آورد.

خواب ناكافي باعث ايجاد بي‌قراري، عدم تمركز، خستگي و تحريك‌پذيري مي‌ شود و علاوه بر آن سرعت پاسخ‌ دهي به محرک هاي بيروني و قدرت هماهنگي شما با محيط و نيز قدرت حفظ و نگهداري اطلاعات‌ تان كاهش مي‌ يابد.

در واقع خواب نامرتب و در ساعت‌ هاي نامنظم و نامشخص شبانه‌روز، باعث گسسته شدن ساعت‌هاي بيولوژيك بدن شما شده و تنظيم مجدد آن مدت‌ها زمان خواهد برد. اين حالت به ويژه در افرادي اتفاق مي‌افتد كه از لحاظ شغل مجبور هستند شيفت‌هاي شبانه داشته يا در شيفت‌ هاي مختلفي از شبانه‌روز سر كار باشند. در اين حالت تمام ارگان‌هاي بدن به نوعي تحت تاثير قرار گرفته و پوست نيز به عنوان يك عضو مهم بازتابي از اين احتمال را بروز خواهد داد.

در كوتاه‌ مدت چون خواب كافي باعث راحتي عضلات صورت مي‌ شود بنابراين آرامش و شادابي و كاهش خطوط صورت را بعد از يك خواب راحت شبانه تجربه مي‌كنيم و حتي روز بعد شما پوست خود را شفاف تر و جوان‌ تر احساس مي‌ كنيد اما آثار كم‌ خوابي در طولاني‌‌ مدت باعث بالارفتن سطح هورمون‌ هاي استرس به طور مداوم و از بین رفتن تنظیم سیستم ایمنی بدن و افزایش ضایعات بیماری پوستی پسوریازیس می شود.

پوست شما از ساعت هایی که خواب هستید برای درمان آسیب هایی که در طول روز به آن وارد شده است، استفاده می کند. وقتی شما خواب هستید، پوست شما این فرصت را پیدا می کند تا خود را بهبود بخشد. به همین علت است که بعد از بیدار شدن، پوست شفاف و زیبا به نظر می رسد. کمبود خواب می تواند منجر به استرس شود و استرس نیز می تواند باعث گسترش ضایعات پسوریازیس و اگزما بر روی پوست شود.

كسانی كه به طور معمول شب‌ ها زود می‌ خوابند، با كاهش هورمون ملاتونین كه دارای خواص آنتی اكسیدان است روبه رو می شوند. در مقابل کسانی که شب ها دیر می خوابند هورمون‌های استرس زا را در خود فعال می کنند. همه این موارد از تاثیر بالقوه خواب بر روند کنترل و درمان بیماری پوستی پسوریازیس سخن می گویند.

خواب مناسب:

بیماران پسوریازیس بیشتر و بیشتر دچار اختلالات خواب می‌ شوند و راهکارهایی به جز دارو هم وجود دارد. در زیر به چند نکته برای برطرف کردن مشکلات خواب اشاره می‌کنیم:

۱- خوابیدن و بیدار شدن در زمان های ثابت در زمان های مشخص حتی در تعطیلات آخر هفته
۲- پیگیری عوامل آرامش قبل از خواب معمول مانند حمام، گوش دادن به موسیقی، یا مطالعه
۳- ایجاد یک محل خواب راحت، تاریک، آرام
۴- اختصاص اتاق خواب خود برای خواب و انتقال تلویزیون، کامپیوتر و سایر دستگاه های الکترونیکی در جای دیگر
۵- اطمینان حاصل کنید که تشک و بالش خود راحت و مجهز هستند. اگر نه، به خرید یک رختخواب بهتر یک اولویت است
۶- اجتناب از الکل کافئین، و نیکوتین قبل از خواب
۷- نخوردن غذا دو تا سه ساعت قبل از خواب