بیماران پسوریازیس از مصرف زیاد قند و شکر اجتناب کنند
بیماران پسوریازیس از مصرف زیاد قند و شکر اجتناب کنند

شکر ماده‌ای است خوراکی و به صورت عام به تمامی مواد شیرین گفته می‌ شود. اگر از مشکلات پوستی رنج می برید و یا مبتلا به پسوریازیس هستید و از ضایعات پوستی مزمن رنج می برید به شما توصیه می شود از مصرف زیاد شیرین کننده ها خودداری کنید. اعتقاد بر این است که التهاب یکی […]

شکر ماده‌ای است خوراکی و به صورت عام به تمامی مواد شیرین گفته می‌ شود. اگر از مشکلات پوستی رنج می برید و یا مبتلا به پسوریازیس هستید و از ضایعات پوستی مزمن رنج می برید به شما توصیه می شود از مصرف زیاد شیرین کننده ها خودداری کنید. اعتقاد بر این است که التهاب یکی از دلایل اصلی تشدید بیماری پوستی پسوریازیس بوده و متخصصان معتقدند که قند در خون سطح سیتوکین ها را افزایش می دهد که پیام آوران التهاب هستند. این در حالی است که شکر به شدت تولید اسید می کند و باید به ندرت استفاده شود.

شکر:

دانه‌ های ریز بلوری به رنگ سفید و یا قهوه‌ای که بعنوان شکر یا کله‌ قند یا فشرده مکعبی تشکیل شده‌ یک ماده فرآوری شده است که از عصارهٔ نیشکر و یا چغندر قند به دست می‌ آید. به این صورت که قند موجود در نیشکر و چغندر قند بعد از جداسازی تمام املاح، ویتامین‌ها، پروتئین، آنزیم و سایر مواد مغذی مفید، در کارخانه تصفیه شده و به ساکاروز خالص تبدیل می‌ شود. چیزی که بعد از فرآیند باقی می‌ماند، مادهٔ مصنوعی غلیظ شده‌ای است که استفاده از آن نه تنها چندان فایده‌ای برای بدن انسان ندارد، بلکه مضراتی هم دارد.

گروه خاصی وجود ندارد که از مصرف زیاد این ماده غذایی سود ببرند اما در بیماران پسوریازیس مقدار مصرف مواد کربوهیدراتی که قند نیز جزو آنهاست، باید محدودتر از دیگران باشد و در مورد این بیماران این توصیه جدی تر است.

ارتباط مصرف شکر با پسوریازیس:

شکر، سم سفید است. قند و شکر ارزش تغذیه ای پایین و قدرت چاق کنندگی بالایی دارند و سلامت را تهدید می کنند. امروزه کشورهای پیشرفته به این نتیجه رسیده اند که برای کنترل بیماری های پوستی و پیامدهای آن، بیماری های قلبی عروقی و سرطان باید مصرف قند و شکر و قندهای ساده کاهش یابد.

در شکر ترکیباتی وجود دارند که به بازسازی اثرات گلیکاشن و تخریب بیشتر سلول های پوستی کمک می کنند. همچنین اگر از بیماری پسوریازیس رنج می برید از مصرف زیاد بعضی شیرین کننده ها مانند عسل، ملاس، فروکتوز، استویا، شیرین کننده های مصنوعی، شکر سفید تصفیه شده خودداری نمایید زیرا سبب بدتر شدن علائم پسوریازیس می شوند. قند زیاد ارتباط مستقیم با التهاب و گلیکوزیله شدن داشته و هر دو فرایند تاثیر منفی روی پوست دارند.

بررسی ها نشان می دهند، شکر و قند از رسیدن خون به پوست جلوگیری می کنند و مانع تنفس پوست می شوند از این رو روند تخریب پوست را افزایش می دهند. دانشمندان با انجام آزمایشات و مطالعاتی بر روی هزاران نفر دریافتند شکر و قند بر روی پوست بیماران پوستی نظیر پسوریازیس و اگزما به مراتب اثرات نامطلوب بیشتری دارد و می تواند در شعله ور شدن بیماری آنها نقش داشته باشد. کارشناسان بهداشت و درمان در حال مطالعه برای کشف ارتباط بین مصرف بالای قند و صدمه دیدن کلاژن و الاستین که برای سالم ماندن و ترمم پوست لازم هستند می باشند.

وقتی قند خون به سرعت بالا می رود، قند می تواند خود را در فرایندی به نام گلیکاشن به کلاژن بچسباند و پوست را سفت و انعطاف ناپذیر کند. از دست رفتن این ویژگی در پوست باعث تشدید ضایعات پوستی نظیر پسوریازیس و اگزما می شود. همچنین شکر در عملکرد سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد کرده و مقدار چربی کبد را نیز زیاد می کند.

کاهش مصرف قند:

از هوس کردن قند به سه روش جلوگیری نمایید:

  • مواد مغذی مورد نیاز را برای بدن خود تامین کنید و از خوردن میوه پاپایا برای افزایش ویتامین C استفاده کنید.
  • از موز بخاطر اینکه حاوی پتاسیم است استفاده کنید زیرا یک مکمل حاوی پتاسیم و کروم بشمار می آید.
  • خواب بیشتری داشته باشید زیرا خستگی در اواخر شب سبب می شود که بیشتر هوس قند کنید.

نکته: اگر شما هوس شیرینی جات یا کربوهیدرات کردید این یعنی اینکه شما از کمبود ویتامین و مواد معدنی رنج می برید. زمانیکه هوس قند می کنید آن را نادیده نگیرید، زیرا این یک سیگنال مهم از جانب بدن شما بشمار می آید. فراموش نکنید که هوس قند می تواند علامتی باشد که شما از کمبود مواد مغذی نظیر ویتامین C، پتاسیم موجود در میوه های شیرین، منیزیم و یا کروم که در کربوهیدرات هایی نظیر سیب زمینی شیرین و غلات وجود دارد، رنج می برید.

منابع جایگزین:

  • سيب از جمله ميوه ها و منابع غني فيبر است كه به علت داشتن پكتين و داشتن شاخص قندي كمتري نسبت به ساير ميوه ها به عنوان يك ميان وعده مناسب بويژه در مبتلايان به پسوریازیس به شمار مي رود.
  • قند موجود در توت سفيد براي كساني كه مبتلا به پسوریازیس هستند ضرر ندارد. به همين علت به آنها توصيه مي‌شود به جاي قند، چاي را با توت خشك بخورند. اين ميوه خوشمزه داراي آنتي‌ اكسيداني به نام آنتوسيانيد است. آنتي‌اكسيدان موجود در اين ميوه فوايد بسياري براي سلامتي دارد كه يكي از آنها كاهش ميزان كلسترول بد خون و جلوگيري از تشدید ضایعات پوستی است.
  • زردآلو نیز از میوه‌ های تابستانی سرشار از فیبر خوراکی و ویتامین A است که ذخیره کربوهیدرات آن، پایین و خوردن آن برای بیماران پسوریازیس مفید است.
  • هندوانه نیز به دلیل دارا بودن ویتامین‌های B و C و بتاکاروتن و پتاسیم نیز برای بیماران پسوریازیس توصیه می‌ شود.

میزان مصرف قند:

در ایران قند و شکر فقط با چای مصرف نمی شود، انواع نوشابه ها و شیرینی ها هم حاوی شکر هستند. اگر می خواهیم مشکلات به حداقل برسد، باید در مصرف منابع قند ساده تجدید نظر کرد و مصرفشان را به حداقل ممکن رساند. این کار به سادگی امکان پذیر نیست و به برنامه ریزی، آموزش و یادآوری نیاز دارد. فرهنگ سازی برای کاهش مصرف قندهای ساده مانند قند و شکر و خوراکی های شیرین حاوی شکر، قدمی مثبت برای ارتقای سلامت افراد جامعه است و همه باید در این زمینه تلاش کنند.

از مصرف شیرین کننده های مصنوعی، آسپارتام، مالت جو، دکستروز، آب نیشکر مخلوط، فروکتوز، کنسانتره آب میوه، گالاکتوز، قند، عسل، شربت ذرت، لاکتوز، جو سبز شده خشک، مالتوز، مالتودکسترین و شکر تصفیه شده تا حد امکان خودداری کنید.

مقدار مجاز مصرف قند به نیاز بدن و نوع رژیم غذایی بستگی دارد اما مقدار پیشنهادی قند های ساده برای افراد بزرگسال روزانه کمتر از حدود ۲۵ گرم است که با توجه به کل رژیم غذایی و منابع دریافتی می تواند بخشی از آن به قند و شکر اختصاص پیدا کند.